Wigilia Bożego
Narodzenia (wieczerza wigilijna, wieczór wigilijny,
niekiedy także gwiazdka) (z lac vigilia -
czuwanie, straż) - w tradycji chrześcijańskiej dzień poprzedzający święto
Bożego Narodzenia, kończący okres adwentu.
Tradycyjnie wieczerza wigilijna rozpoczyna się wraz z
pierwszą gwiazdką na niebie. Jest to symboliczne nawiązanie do Gwiazdy
Betlejemskiej, oznaczającej narodziny Jezusa, którą wg Biblii na wschodniej
stronie nieba ujrzeli Trzej Królowie.
Kolację, w polskiej tradycji postną, rozpoczyna modlitwa
i czytanie fragmentu Ewangelii wg św. Mateusza lub Łukasza dotyczącego narodzin
Jezusa. a następnie łamanie się opłatkiem z równoczesnym składaniem sobie
nawzajem życzeń.
Na stole, przykrytym białym obrusem z wiązką sianka pod
spodem, ustawia się jedno nakrycie więcej niż jest uczestników wieczerzy. Jest
ono symbolicznie przeznaczone dla niezapowiedzianego gościa, natomiast dawniej
dla ducha przodków. Niegdyś wigilijna kolacja była mocno związana ze światem
duchów, a dusze zmarłych krewnych były szczególnie wyczekiwane tego wieczoru.
Aby nie wyrządzić krzywdy przybyłym, nie należało zajmować miejsca bez jego
uprzedniego zdmuchnięcia, bo mogła na nim już siedzieć dusza.
Zwyczaj stawiania dodatkowego nakrycia szczególnie
upowszechnił się w XIX wieku. Miał wówczas patriotyczną wymowę - w wielu domach
miejsce to symbolicznie było zarezerwowane dla członka rodziny przebywającego
na zesłaniu na Syberii.
W zależności od regionu i tradycji rodzinnych zestaw
wigilijnych potraw jest różny, ale zwyczajowo na wigilijnym stole powinny
znaleźć się wszystkie płody ziemi, a potraw powinno być dwanaście. Każdej
należy spróbować, co ma zapewnić szczęście przez cały rok. Do najbardziej
typowych należą: barszcz z uszkami (wymiennie w niektórych regionach Polski z
białym żurem, zupą grzybową, zupą owocową lub zupą rybną), ryby przyrządzane na
różne sposoby, z najbardziej tradycyjnym karpiem smażonym i w galarecie,
kapusta z grochem, kapusta z grzybami, pierogi z kapustą, paszteciki z
grzybami, kotleciki z reżu z sosem grzybowym, kluski z makiem, cukrem i miodem,
makiełki, kompot z suszonych owoców, zupa migdałowa, czyli z tradycji
wschodniej kulebiak, gołąbki i kutia. Na Śląsku potrawami wigilijnymi są także
moczka i makówki. Zgodnie z polskim zwyczajem potrawy wigilijne powinny
być postne, czyli bezmięsne i bez użycia tłuszczów zwierzęcych przy ich
przygotowaniu. W liście pasterskim z 2003 roku dotyczącym przykazań kościelnych
polscy biskupi zachęcają do zachowania tego zwyczaju, chociaż według
obowiązujących przepisów kościelnych w wigilię Bożego Narodzenia nie obowiązuje
wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych
Dzień wigilijny bogaty jest w zwyczaje i przesądy
posiadające magiczną moc, zazwyczaj znajdujące swój rodowód w lokalnych,
przedchrześcijańskich wierzeniach. Jednym z nich był zakaz szycia, tkania,
motania i przędzenia. Uważano je za czynności szczególnie lubiane przez demony
wody, które mogły zjawić się wszędzie tam, gdzie zakaz złamano. Do dzisiaj
przestrzega się, aby w Wigilię nie kłócić się i okazywać sobie wzajemnie
życzliwość. Przetrwał też przesąd, że jeśli w wigilijny poranek pierwszym
gościem w domu będzie młody chłopiec, przyniesie to szczęśliwy rok. W małym
stopniu przetrwała również tradycja umieszczania w jednym uszku w barszczu
grosika, dla tego kto na niego trafił szykowało się szczęście przez najbliższy
rok. Wszelkie zranienia oraz choroby w czasie świąt odbierane są jako zapowiedź
kłopotów ze zdrowiem. Myśliwi tego dnia tradycyjnie udają się na polowanie,
którego pomyślny wynik zapewni opiekę na cały rok patrona łowiectwa św.
Huberta. Istnieje także przesąd aby spróbować każdej z dwunastu wigilijnych
potraw aby nie zabrakło jej w następnym roku. Niektórzy pozostawiają w portfelu
łuski z karpia, które mają przynieść szczęście.
Zwyczajem wieczoru
wigilijnego jest śpiewanie kolęd. Często też pod choinką są prezenty, które
przynosi dzieciątko, gwiazdka, Aniołek, Gwiazdor lub Mikołaj.
W kościele
Zachodu Wigilia Bożego Narodzenia jest obchodzona 24 grudnia.
Источник: http://РОО СК ОПС |